Φαινόμενο Placebo

Θεραπεία του Καρκίνου με Αποσταγμένο Νερό από τον Bruno Klopfer

Το φαινόμενο placebo αφορά σε ένα εικονικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες, που χορηγείται στους ασθενείς εν τη αγνοία τους και οι οποίοι συχνά ανακάμπτουν, νομίζοντας ότι λαμβάνουν κανονική φαρμακευτική αγωγή.

Πρώτα και κύρια, το φαινόμενο placebo αναδεικνύει τη σημασία και των θετικών σκέψεων στον οργανισμό μας.

Το 1950, ο φυσιολόγος Bruno Klopfer, θεράπευσε προσωρινά, τον καρκινοπαθή κ. Wright, χορηγώντας του ένα placebo για τη θεραπεία του καρκίνου. Αρχικά, ο κ. Wright, έλαβε όντως το νέο φάρμακα, Krebiozen με θεαματικά αποτελέσματα. Μόλις όμως άρχισε να κυκλοφορεί ότι το φάρμακο δεν είναι δραστικό, ο κ. Wright, που είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιστήμη, υποτροπίασε. Ο Bruno Klopfer του έδωσε τότε μία «νέα» φόρμουλα του Krebiozen, ένα placebo δηλαδή από αποσταγμένο νερό, επιτυγχάνοντας και πάλι τη θεραπεία του ασθενή. Δυστυχώς, όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Krebiozen δεν είναι αποτελεσματικό, η πληροφορία είχε άμεσες επιπτώσεις στον κ. Wright, που πέθανε μέσα σε δύο μέρες.

Το φαινόμενο placebo σχετίζεται με τη δράση του υποθαλάμου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οποιαδήποτε σκέψη κάνουμε μετατρέπεται σε χημική αντίδραση μέσω των νευρικών κυττάρων του υποθαλάμου, που σχηματοποιούν τις απελευθερωμένες ορμόνες στην υπόφυση, λειτουργώντας σα δέκτες των νευροπεπτίδιων που με τη σειρά τους ευθύνονται για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Χαρακτηριστικά, μετά από τη λήψη ενός σήματος/ σκέψη, ο υποθάλαμος αλλάζει την έκκριση των ορμονών στην υπόφυση και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, πείνας, θερμοκρασίας του σώματος, τα επινεφρίδια, τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων κτλ.