Η Αρχή του «90/10»

Ο συγγραφέας Stephen Covey προτείνει τη σημασία που μπορεί να έχει η αρχή του «90/10» στη ζωή μας. Σύμφωνα με αυτήν, μόλις το 10% των πραγμάτων που μας συμβαίνουν είναι τελείως έξω από τον έλεγχό μας, ενώ το υπόλοιπο 90% σχετίζεται με τη δική μας συμπεριφορά και τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων.

Ενώ δηλαδή δεν μπορούμε να επέμβουμε στις άσχημες καιρικές συνθήκες, μια βλάβη στο αυτοκίνητό μας κ.ο.κ., ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτά τα γεγονότα είναι που επηρεάζει άμεσα την καθημερινή μας ζωή.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα:

Ένας πατέρας παίρνει το πρωινό του με την οικογένειά του και ετοιμάζεται να φύγει για τη δουλειά. Η μικρή του κόρη, χαρούμενη διηγείται το τελευταίο της αγαπημένο ανέκδοτο και σε μια έντονη χειρονομία, ανοίγει τα χέρια, σκουντά ένα φλιτζάνι καφέ και το ρίχνει πάνω του.

Ο πατέρας γίνεται μούσκεμα, αρχίζει να φωνάζει, κι η μικρή βάζει αμέσως τα κλάματα. Όταν δε η μητέρα πάει να υπερασπιστεί την κόρη τους, ο πατέρας την κατηγορεί που το φλιτζάνι ήταν στην άκρη του τραπεζιού, σηκώνεται έξαλλος και πάει να αλλάξει ρούχα.

Εν τω μεταξύ, η κόρη ταραγμένη, χάνει το σχολικό και ο πατέρας πρέπει να την πετάξει ο ίδιος στο σχολείο, καθυστερώντας στη δική του δουλειά. Φεύγοντας βιαστικά, δε φιλά τη γυναίκα του πριν βγει από το σπίτι, ενώ η μικρή εξακολουθεί να κλαψουρίζει σε όλη τη διαδρομή και δεν τον χαιρετά φεύγοντας.

Έχει ήδη αργήσει στη δουλειά και αρχίζει να τρέχει με το αυτοκίνητο, υπερβαίνοντας το όριο ταχύτητας. Ένας τροχονόμος τον σταματά και του κόβει μια περιποιημένη κλήση.

Τέλος, φτάνοντας αργοπορημένος στη δουλειά του, διαπιστώνει ότι έχει ξεχάσει το χαρτοφύλακά του στο σπίτι και γενικά, όλη η υπόλοιπη μέρα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ποιος όμως είναι ο πραγματικός φταίχτης στην παραπάνω ιστορία;

  • ο καφές;
  • η κόρη του;
  • η γυναίκα του;
  • ο τροχονόμος;
  • ο ίδιος;

Η σωστή απάντηση είναι βέβαια η τελευταία. Ο ίδιος φταίει για αυτήν την κακή μέρα.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, ο πατέρας κάνει απλά παρατήρηση στην κόρη του να είναι πιο προσεκτική την επόμενη φορά, σηκώνεται από το τραπέζι να αλλάξει σακάκι και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η μέρα κυλά για όλους διαφορετικά.

Την επόμενη φορά που φτάσετε στα όριά σας, θυμηθείτε ότι διατηρείτε τουλάχιστον το 90% του ελέγχου των καταστάσεων στη ζωή σας. Σταματήστε λοιπόν να δίνετε σε ένα ισχνό 10% περισσότερη σημασία απ’ όση του αναλογεί. Είστε υπεύθυνοι για τις πράξεις σας και είναι στο χέρι σας να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δύναμη για να γίνετε ευτυχισμένοι.