Ζεόλιθος και Οστεοπόρωση

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό, ένυδρο, αργιλο-πυριτικό υλικό που συναντάται στη Θράκη, με ιδιαίτερες ιδιότητες χημειο-σύνθεσης και στοιχείων. Διατηρεί επίσης την ικανότητα ιοντο-ανταλλαγής, δέσμευσης δηλαδή άλλων στοιχείων και ενώσεων, έως το 30% του βάρους του, καθώς είναι από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση. Είναι αρκετά σταθερό θερμικά, έως τους 600 βαθμούς Κελσίου. Η πορώδης δομή του βοηθά στον εγκλωβισμό άλλων μορίων στους πόρους του.

Συνήθης περιεκτικότητα στοιχείων, σε μορφή οξειδίων:
· Πυρίτιο: έως 68% (ουδέτερα φορτισμένο)
· Αργίλιο: έως 11% (αρνητικά φορτισμένο)
· Κάλιο: έως 4%
· Ασβέστιο: έως 1%
· Μαγνήσιο
· Σίδηρο
· Μαγγάνιο

Ο Ζεόλιθος, χρησιμοποιείται σήμερα στη Φουκοσίμα, για τον έλεγχο της πυρηνικής ρύπανσης.

Η ιδιότητα δέσμευσης άλλων μορίων και η χημική σύνθεση του Ζεόλιθου σχετίζονται με τη χρήση του, ως συμπλήρωμα, σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής αντοχής, με αποτέλεσμα την εξασθένιση της δομής των οστών και τάση για κατάγματα. Περίπου το 25% των ανδρών και το 50% των γυναικών άνω των πενήντα ετών μπορεί να υποστούν κάταγμα, κάποια στιγμή στη ζωή τους, εξαιτίας της οστεοπόρωσης.

Ο Ζεόλιθος συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα του πυριτίου και του ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το πυρίτιο λειτουργεί ως ρυθμιστής για τα στοιχεία που σχετίζονται με τον υγιή φλοιό των οστών, δηλ. το ασβέστιο και το φώσφορο, δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά. Τέλος, ο Ζεόλιθος διατηρεί ένα ήπιο περιβάλλον αλκαλικότητας στο ανθρώπινο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας.

Να σημειωθεί ότι η ιατρική χρήση του Ζεόλιθου αφορά στην κρυσταλλική του μορφή.